Proiectul Erasmus+ „Tiers-Lieux climatiques. L’Education au Changement climatique centrée sur l’Humain”

REPER21, în parteneriat cu CANOPÉE (Franța) și A SUD (Italia), implementează proiectul “Tiers-Lieux climatiques. L’Education au Changement climatique centrée sur l’Humain” (“Locuri terțe climatice. Educația privind schimbările climatice centrată pe Om”), finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+.

Proiectul își propune ca obiectiv general să dezvolte noi competențe educaționale (cunoștințe, abilități, atitudini) ce permit actorilor din domeniul educației adulților să proiecteze și să implementeze programe de educație privind schimbările climatice (ESC) inovatoare, centrate pe om, adaptate spațiilor relaționale pe care le frecventează adulții în mod liber (locuri terțe).

Ca obiective specifice, proiectul vizează:

-> experimentarea, de către 36 de educatori, a unei abordări ESC care plasează diversele experiențe și nevoi umane a 90 de adulți care frecventează 9 locuri terțe în centrul proiectării procesului educațional.

-> distribuirea, în mod liber, a practicilor, metodelor, instrumentelor inovatoare experimentate de cei 36 de educatori și 90 de adulți în diferitele locuri terțe într-o resursă educațională liberă (REL) cu cea mai permisivă proprietate intelectuală („licență liberă”);

-> adaptarea modelului „locului terț climatic” la 30 de structuri europene de diferite dimensiuni care gestionează spații relaționale frecventate liber de către adulți, capacitând 60 de angajați și cei 3 parteneri.

Finalitatea proiectului este construirea unei „comunități de practică” care să reunească diverși educatori europeni din domeniul ESC pentru a-și împărtăși experiențele și îmbunătăți reciproc metodele non formale de informare, sensibilizare și mobilizare a cetățenilor.  Strategia partenerilor este de a concentra acțiunea ESC asupra acelor categorii de cetățeni care, neavând suficiente cunoștințe de bază despre urgența climatică, nu reușesc încă să înțeleagă amploarea reală a acesteia.

Proiectul se desfășoară în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024 și are o valoare de 250.000 EUR.