Societal

Prin proiectul “Competențe și instrumente pentru adoptarea responsabilității sociale și de mediu în cadrul organizațiilor societății civile”, denumit și SOCIETAL, ne-am propus să promovăm și să implementăm conceptul Responsabilității Sociale în activitățile și proiectele ONG-urilor.

CONCEPTUL

NON-profit, dar PRO-Responsabilitate Socială!

Modelul economic actual, bazat pe hiper-productie si hiper-consum, pune in pericol insesi bazele civilizatiei: biodiversitatea, ecosistemele, conditiile climatice globale, echilibrul structurilor sociale, diversitatea culturala etc. Se cauta un nou model de dezvoltare, o Dezvoltare Durabila!

Ca raspuns la aceste probleme a aparut conceptul de Responsabilitate Sociala, prin care intelegem aplicarea principiilor Dezvoltarii Durabile (echilibrul mediului, echitatea sociala, eficacitatea economica) si ale bunei guvernante (transparenta, comportament etic, implicarea stakeholderilor) in activitatile si proiectele organizatiei.

NON-profit, nu si NON-economici!

Chiar daca suntem „non-profit” si noi, ONG-urile, suntem „actori economici”!

„Din perspectiva economica, organizatiile neguvernamentale au devenit agenti ai pietei libere, producand si schimband bunuri si servicii, operand cu costuri si pe baza unor balante financiare, reprezentand si o oferta de angajare pentru multi cetateni.” (FDSC, raportul „Romania 2010. Sectorul neguvernamental – profil, tendinte, provocari”).

Nu abandonam CSR-ul in responsabilitatea corporatiilor! Pentru a ne realiza proiectele organizatiile noastre folosesc importante resurse umane, naturale si financiare. Cu toate ca mediul de afaceri este raspunzator pentru presiunile ecologice asupra planetei si consecintele nefaste pe plan social, ONG-urile trebuie sa dea un exemplu pozitiv corporatiilor de cum gestioneaza aceste resurse atat de pretioase societatii.

PRO-pozitivi si PRO-activi!

O strategie coerenta de Responsabilitate Sociala ar aduce numeroase beneficii ONG-urilor:

  • ne-ar inlesni accesul la finantari,
  • ne-ar motiva resursele umane,
  • ne-ar facilita atragerea de voluntari talentati,
  • ne-ar imbunatati relatiile si colaborarea cu partenerii,
  • ne-ar permite sa ne diversificam proiectele,
  • ne-ar creste reputatia in comunitate,
  • ne-ar conduce la realizarea unor proiecte cu valoare de exemplu pentru mediul de afaceri si actorii publici
  • ar oferi sectorului nostru o definitie pozitiva… suntem Non-profit, dar Pro-Responsabilitatea Sociala!

1 Scop

Crearea instrumentelor de care au nevoie ONG-urile si dezvoltarea competentelor si abilitatilor necesare ONG-istilor pentru a adopta un management responsabil de proiect si o strategie coerenta de Responsabilitatea Sociala in activitatile curente. Pentru ca ne dorim o societate civila mai Echitabila, mai Ecologica, mai Eficienta.

4 Obiective

1. Cunoastere. Am informat si format peste 800 de membri a peste 500 de ONG-uri participanti la mai mult de 50 ateliere si evenimente privind principiile si metodele managementului responsabil de proiect.

2. Instrumente. Am dezvoltat o metoda pentru managementul responsabil al proiectelor non-profit (adaptata la structura si nevoile ONG-urilor mici si mijlocii) si am adus in atentia ONG-urilor instrumentele, metodele si bunele practici de Responsabilitate Sociala printr-un Ghid de management responsabil de proiect.

3. Pilotare. Am consiliat 19 proiecte ale ONG-urilor pentru aplicarea masurilor de Responsabilitate Sociala din Ghidul Societal, pentru a crea un precedent pozitiv in societatea civila.

4. Promotori. Am creat o Retea de Promotori de Responsabilitate Sociala, formata din 80 de manageri de proiecte si coordonatori la nivel national.

Nu in ultimul rand am creat marca „Eveniment Responsabil”, pe care am acordat-o unui numar de peste 10 evenimente (festivaluri culturale, „Laboratorul de educatie nonformala” al ANPCDEFP, componenta „Share Responsibly” din aplicatia Federatiei Share ce a adus Clujului titlul de „Capitala europeana a Tineretului 2015”);

www.societal.ro 

Perioada de desfășurare: septembrie 2010 – septembrie 2013

Parteneri: ANPCDFEP, CRIES

Sursa de finanțare: Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Bugetul proiectului: 3.922.124 lei

Suma gestionata de Asociatia REPER21: 3.079.541 lei