Conferinta finala Maskar

eveniment de prezentare a rezultatelor

maskar

– demers de interogare și problematizare a situației grupurilor vulnerabile din comunitățile mic urbane –

Pe 26 mai, de la orele 10:30, la sediul The Institute (str. Stirbei Vodă 104 – 106, București), echipa T.E.T.Alexandria în parteneriat cu asociațiile ADO (Artă pentru Drepturile Omului), REPER21 și URBANIUM vă invită să aflați mai multe despre activitățile și rezultatele proiectului « Maskar », obținute în 18 luni de documentare pe teren în Teleorman, în orașele Alexandria și Turnu­Măgurele!

« Maskar » a demarat la inițiativa Asociației T.E.T.A pentru a continua și complementa intervențiile culturale din Alexandria, începute în 2006 prin Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, ce pun arta în general și teatrul în special în slujba dialogului intercultural și a solidarității locale.

Pornind de la realitățile socio­economice, culturale și politice a două orașe mici de provincie, « Maskar » și-­a propus să pună bazele unui dialog comunitar ce chestionează stereotipuri, distruge prejudecăți, mai ales etnice, ne încurajează să ne cunoaștem mai bine trecutul, să înțelegem importanța solidarității și empatiei în defavoarea spiritului competitiv și mercantilist, pentru a deveni astfel capabili să ne construim reziliența comunitară!

În cele 18 luni de proiect, echipa Maskar a realizat peste 40 de ateliere de dezvoltare personală și teatru comunitar cu copii și tineri din Alexandria și Turnu­Măgurele, a pus bazele unor Grupuri de Consultare Locală mixte în cele două orașe și a realizat numeroase interviuri pe teren, activități care au dat naștere unei expoziții multi­media și unui spectacol de teatru comunitar „Maskar (Între)“, după un scenariu al dramaturgului Mihaela Michailov.

La evenimentul de pe 26 mai vă invităm să dezbatem despre aceste activități și nu numai! Iată ce AGENDĂ vă propunem:

10.30 ­ 11.00 Cafea de bun venit

11.00 ­ 11.15 Maskar – un demers cultural în spiritul Ideo Ideis; Lavinia Cioacă, manager de proiect, T.E.T.Alexandria

11.15 – 11.30 Arta de intervenție în slujba grupurilor defavorizate; Bogdan Gioară, președinte REPER21

11.30 – 11.45 Piesa de teatru „Maskar (Între)“ și arta de intervenție; Katia Pascariu,  actriță, ADO (Asociația pentru Drepturile Omului)

11.45 – 12.00 Expoziția  Maskar  – în căutarea identității rome; Mihaela Cîmpeanu,   curator; Ionuț Dulămiță, artist pictor

12.00 – 12.15 Istoria recentă a romilor – ce aduce nou Maskar?; Bogdan Jitea, istoric

12.15  – 12.30 Grupurile  de  consultare  locală  Maskar – încotro?; Ana­Maria Pălăduș, Asociația URBANIUM

12.30 – 13.00 Întrebări și răspunsuri

Pentru a confirma înscrierea la conferință, vă rugăm să ne transmiteți un scurt email cu numele și organizația pe care o reprezentați la adresa contact@maskar.ro până pe 25.05.2016.

Vă așteptăm!

Echipa Maskar

 

Maskar (“Intervenții socio­culturale pentru capacitarea comunității rome și pentru încurajarea dialogului comunitar intercultural”) este un demers de intervenție culturală comunitară realizat de Asociația T.E.T.Alexandria în parteneriat cu asociațiile ADO (Artă pentru Drepturile Omului), REPER21 și URBANIUM, demarat în decembrie 2014 și finalizat în mai 2016.

Maskar este un proiect finanţat printr­un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României (eeagrants.org, fonduri­diversitate.ro).

Mai multe informații despre proiect:

www.maskar.ro

www.facebook.com/maskarart

contact@maskar.ro