LABORATORUL SOCIETAL prezinta proiectul ‘’REDUCE, REUSE, RECYCLE’’

Instrumentele de responsabilizare dezvoltate de Societal au fost testate cu succes de Societatea pentru Consum Responsabil (SCR) in cadrul ‘’Reduce, Reuse, Recycle’’, unul dintre cele 19 proiecte pilot. Echipa SCR si expertii Societal va invita sa consultati raportul de Responsabilitate Sociala si materialul video realizate in urma acestui “experiment”.

’’Reduce, Reuse, Recycle’’ pe scurt

Societatea contemporana a ajuns la un paradox: cumparam mai mult, dar suntem mai putin fericiti! Prin proiectul ’’Reduce, Reuse, Recycle’’ echipa SCR si-a propus sa promoveze si sa testeze conceptul de „consum responsabil”. Protagonistii proiectului au fost 32 de tineri din 6 țări: Albania, Georgia, Moldova, România, Spania și Turcia. Pe perioada a 11 zile, la Paltinoasa, tinerii au dezbatut si experimentat metode de consum ecologice si sociale.

Responsabilitatea sociala in proiect

Societal a consiliat si asistat organizatorii SCR sa aplice indicatorii de responsabilitate sociala, iar printre cele mai importante masuri se numara:

promovarea principiului nediscriminarii. Astfel, doi dintre participanti au fost tineri cu oportunitati reduse de la Centrul de Educatie Incluziva „Sf. Andrei” din Suceava;

incurajarea economiei locale. Pe tot parcursul proiectului s-au consumat produse locale si s-a incurajat interacțiunea producatorilor din zona cu participantii, care au insotit personalul pensiunii la cumparaturi la piata;

aplicarea principiului ‘’reduce, reuse, recycle’’ in activitatile proiectului. S-a folosit papetarie reciclata, s-au evitat obiectele de unica folosita care devin foarte rapid deseuri, s-au preferat produsele in vrac si vesela reutilizabila;

incurajarea colaborarii cu actori locali, precum Primaria Gura Humorului, Agentia de Protectie a Mediului Suceava, Muzeul de Costume Populare Bucovina, Asociatia Mestesugarilor Bucovineni, Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava, Centrul de Educatie Incluziva Sf. Andrei’’.

Dupa aceasta experienta in cadrul Laboratorului Societal, echipa SRC isi propune sa continue si sa imbunatateasca constant strategia sa de Responsabilitate Sociala.

Impresiile echipei

Organizatorul proiectului, Societatea de Consum Responsabil, s-a alaturat demersului Societal inca din 2011. Interesul sau fata de mediu si in special fata de consumul responsabil au fost punctele comune intre ei si REPER21, coordonatorul Societal.

Indicatorii de responsabilitate sociala dezvoltati de catre echipa Societal au ajutat echipa SRC nu numai să reducă impactul negativ asupra mediului și să crească impactul pozitiv de mediu și social al proiectului, dar și să creeze un mediu care favorizează schimbarea spre mai bine în comportamentul tinerilor. Avem convingerea că doar astfel putem crește încrederea participanților, a partenerilor și colaboratorilor în seriozitatea și dedicația pe care o are echipa SRC  cu privire la valorile pe care le promovează.” – Natalia Ciobanu, coordonator proiect

Mai multe informatii despre proiectul-pilot ’’Reduce, Reuse, Recycle’’ pot fi gasite aici.

‘’Laboratorul Societal’’ desemneaza demersul de testare in cadrul a 19 proiecte-pilot al metodei de responsabilitate sociala dezvoltata in cadrul Societal.

Comments are closed.