„Vreau sa imi construiesc o casuta de cob in Danemarca. Acum am incredere ca pot face asta. Imi doresc si sa fac, ca voluntar, ateliere cu cob pentru copii in comunitatea in care traiesc.” Este concluzia unei participante la atelierul „COB BUILDING – A Path Towards Volunteering, Environmental Sustainability and a Healthy Lifestyle”, unul din cele 19 proiecte-pilot care a testat indicatorii de responsabilitate sociala in cadrul Laboratorului Societal.
Sectorul traditional al constructiilor este responsabil pentru consumuri semnificative de energie, emisii de gaze cu efect de sera si alterarea peisajului. Cobul reprezinta un material alternativ, local si eco-eficient ce poate contribui la ’’constructia’’ unui viitor mai responsabil al sectorului. Acest lucru a fost testat de 13 participanti la atelierul Grundtvig COB BUILDING desfasurat intre 7-16 iunie 2013 la Sasca Montana. Proiectul a fost coordonat de catre Centrul de Voluntariat Resita in parteneriat cu Casa Verde.
Pentru a intra macar putin in atmosfera pitoreasca a acestuia, va invitam sa le urmariti povestea in imagini.
Responsabilitatea sociala in proiect
Proiectul COB BUILDING si-a propus sa ’’aplice ceea ce predica’’, in special in ceea ce priveste protectia mediului si dezvoltarea durabila, asa cum reiese din Raportul final de Responsabilitate Sociala.
Masurile de responsabilitate sociala au fost puse in practica inca din momentul selectiei participantilor. Desi s-au primit peste 50 de aplicatii din 14 tari diferite, organizatorii au incercat sa faciliteze accesul la atelier unor adulti cu oportunitati reduse (someri, provenind din regiuni cu probleme economice si sociale) si unor participanti care la finalul atelierului sa fie capabili sa valorifice competentele dobandite la nivel personal sau la nivel profesional cu scopul de a asigura sustenabilitatea demersului. Selectia acestora s-a facut transparent, pe baza unor criterii cantitative si calitative transmise tuturor.
Tinand cont de tipologia participantilor, in cadrul atelierului s-a acordat o atentie importanta construirii unor planuri de dezvoltare personala in care s-au reflectat cunostintele si abilitatile acumulate pe parcursul experientei din Sasca Montana. Planurile au inclus obiective personale si actiuni aferente in sfera voluntariatului, dezvoltarii durabile si unui stil de viata sanatos.
Apa, energia si biodiversitatea au reprezentat elemente cheie ale atelierului. In primul rand, economisirea si protectia acestora reprezinta un obiectiv central al constructiilor din cob iar organizatorii au subliniat acest aspect in cadrul unor ateliere specifice. In al doilea rand, participantii au fost sensibilizati referitor la consumul cotidian de apa si energie al unui turist ’’obisnuit’’ prin afisarea de eco-mesaje in camerele pensiunii.
Nu in ultimul rand, Sasca Montana nu a reprezentat doar o comunitate gazda a atelierului, ci a devenit un obiect de studiu al participantilor. Interactiunile cu comunitatea locala au fost numeroase, incepand cu vizitele la domnul Tautu, fondatorul muzeului etnografic Sasca Montana si la primarul comunei, continuand cu degustarile de gem si finalizand cu achizitiile de produse si servicii locale necesare diverselor activitati ale proiectului (cazare, masa, materiale de constructie …). Participantii au avut ocazia sa cunoasca habitatul natural din zona (Cheile Nerei si cascada Susara). Mass media nu a ramas indiferenta la aceste interactiuni si a promovat prin presa scrisa, televiziunea regionala si postul Radio Resita demersul COB BUILDING.
Va invitam sa urmariti clipul de prezentare al proiectului.
Motivatia echipei
Conform Sorinei Nihta, presedintele Centrului de Voluntariat Resita, testarea instrumentelor de responsabilitate sociala in cadrul Laboratorului Societal a deschis noi perspective de actiune asociatiei: ’’Astfel ca demersul Societal a venit a structureze aceste masuri, sa le cuantifice si sa ne propuna o urmarire sistematica a lor, un exercitiu de disciplina, luciditate si… Responsabilitate Sociala. Credeam in dezvoltarea durabila si in faptul ca aceasta se realizeaza cu pasi mici si responsabili si am ajuns astfel sa apreciem oportunitatea de a face parte din grupul care urma sa piloteze ghidul de responsabilitate sociala, sa contribuie la imbogatirea si finisarea sa, astfel incat acesta sa poata fi pus in aplicare de cat mai multe organizatii in proiecte cu tematici diverse. Pentru Centrul de voluntariat Resita, dincolo de satisfactia de a contribui la dezvoltarea unui domeniu in care credem, inscrierea in demersul Societal a contribuit la dezvoltarea organizationala, ne-a conectat cu alte organizatii responsabile din punct de vedere social, ne-a deschis noi perspective pentru activitatea noastra si ne-a oferit un model de lucru structurat in domeniul responsabilitatii sociale.’’
Sustinatori:
Campania ‘’Laboratorul de Responsabilitate Sociala” se bucura de sustinerea unor parteneri media apropiati, precum: Romaniapozitiva.ro, Alternativ.ro, Carturesti.ro si StiriONG.ro.
Despre campanie
„Laboratorul de Responsabilitate Sociala” este un demers de testare a metodei de responsabilitate sociala in cadrul a 19 proiecte-pilot, dezvoltata prin proiectul Societal. Proiectul este co-finantat prin Fondul Social European si este implementat de catre REPER21 (beneficiar) in parteneriat cu ANPCDEFP si Asociatia CRIES. Mai multe informatii pe: www.societal.ro.