In Ciumarna, „un sat risipit de munte locuit de populatie majoritar hutula”, asociatia Proiect Pro Europa a dat nastere unui centru de dezvoltare comunitara menit sa stimuleze interesul fata de cultura al copiilor si tinerilor din sat si imprejurimi. Pe langa a lansa cu brio acest centru, echipa si-a propus sa atinga cu succes si indicatorii de Responsabilitate Sociala din cadrul Laboratorului Societal.
Ludoteca, minibiblioteca, sala de training, ateliere de creatie plastica, mestesugarit, reciclare si reconditionare, sesiuni de consiliere pentru tinerii someri, campanii de informare pe teme de sanatate – sunt doar cateva din masurile de a revitaliza viata comunitatii rurale de langa Vatra Moldovitei. De aceste lucruri s-au bucurat sute de copii si tineri din Ciumarna si din imprejurimi.
Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna a fost dezvoltat cu sprijinul financiar al programului Tineret in Actiune (actiunea 1.2 – Initiative ale tinerilor) si a fost lansat oficial in aprilie 2013.
Pentru a intra in atmosfera acestuia, va invitam sa urmariti povestea in imagini a proiectului.
Responsabilitatea sociala in proiect
Masurile de responsabilitate sociala adoptate in activitatile Centrului de Dezvoltare Locala Ciumarna sunt descrise pe larg in raportul final de responsabilitate sociala.
Din echipa proiectului au facut parte 10 tineri selectati din Ciumarna cu care au fost semnate contracte de voluntariat. De-a lungul celor 7 luni de proiect, acestia si-au dezvoltat cunostinte si abilitati definitorii pentru viitoarea activitate profesionala, precum cele de comunicare, de cercetare, participare activa, manageriale, organizatorice si de responsabilitate sociala. Pentru a completa ciclul de invatare non-formala, tinerii au participat la patru sesiuni de formare (antreprenoriat si educatie multiculturala; institutii europene si programe de tineret; scrierea unei cereri de finantare si mentalitati europene).
O preocupare a echipei proiectului a fost implicarea tinerilor cu oportunitati reduse in activitatile Centrului, mai precis 106 copii si tineri din Asezamantul Social ’’Sf. Leontie’’ Radauti. Pentru ei s-au organizat zile speciale de joaca si au fost implicati in atelierele de mestesuguri.
Economia alternativa si reducerea amprentei de carbon au fost cuvinte cheie in politica de achizitii a proiectului. Astfel, hartia utilizata in proiect a fost certificata ecologic, produsele pentru catering si cake break au provenit de la organizatii locale de femei sau mici producatori, iar materialele pentru atelierele de creatie si o parte din cartile si jucariile din dotarea bibliotecii/ludotecii au fost achizitionate de la o distanta de max. 40 km de Ciumarna.
Desi situata intr-o localitate mica, relativ izolata geografic, echipa Proiect Pro Europa este foarte bine bransata la mediul ONG din Romania si a reusit sa isi atraga si implice stakeholderii in activitatile Centrului, inclusiv in demersul de diseminare al responsabilitatii sociale. Astfel, la targul de lansare al Centrului din Ciumarna din luna aprilie 2013 au participat cca. 20 de stakeholderi ai organizatiei, precum asociatii europene si nationale, asezaminte sociale, primarii si consilii locale, licee si scoli gimnaziale, firme. Asociatia Proiect Pro Europa a promovat conceptele de responsabilitate sociala insusite in Laboratorul Societal in randul a peste 80 de ONG-uri partenere din cele doua retele din care asociatia face parte: Fundatia romano-flamanda The Open Network si Federatia Volum.
Motivatia echipei
Integrarea responsabilitatii sociale in managementul transversal al proiectului a maximizat efectul pozitiv al activitatilor in comunitatea locala.
’’Subsumarea tuturor activităţilor proiectului unui asemenea instrument de dezvoltare durabilă, cum este Planul de acţiune de Responsabilitate Socială, este în măsură a asigura echitatea socială în comunitatea noastră, echilibrul cu mediul, eficienţa economică a demersurilor noastre şi este, nu în cele din urmă, o premisă a bunei guvernanţe. Credem că nimic durabil nu poate fi realizat printr-un efort individual sau de scurtă durată, că fiecare gest individual face o diferenţă, şi ne aşteptăm ca fiecare dintre proiectele noastre („gesturi” mici de Responsabilitate Socială) să influenţeze frumos, durabil şi responsabil mersul lumii de azi.’’ (Dan Ceredeev, presedinte Asociatia Proiect Pro Europa si coordonator de proiect)
Sustinatori:
Campania ‘’Laboratorul de Responsabilitate Sociala” se bucura de sustinerea unor parteneri media apropiati, precum: Romaniapozitiva.ro, Alternativ.ro, Carturesti.ro si StiriONG.ro.
Despre campanie
‘’Laboratorul de Responsabilitate Sociala” este un demers de testare a metodei de responsabilitate sociala in cadrul a 19 proiecte-pilot, dezvoltata prin proiectul Societal. Proiectul este co-finantat prin Fondul Social European si este implementat de catre REPER21 (beneficiar) in parteneriat cu ANPCDEFP si Asociatia CRIES. Mai multe informatii pe: www.societal.ro.