LABORATORUL SOCIETAL prezinta proiectul ‘’AWAKE”

Asociatia „Educatia de-a Lungul Intregii Vieti”(AELIV) si-a asumat provocarea de a testa indicatorii de responsabilitate sociala creati de Societal in proiectul „Aging with Active Knowledge and Experience” (AWAKE), unul din cele 19 proiecte-pilot de Responsabilitate Sociala.

Romania si toate tarile europene sunt locuite astazi de o populatie tot mai in varsta, oameni cu abilitati si experiente de viata bogate, dar care sunt foarte putin implicati in activitati de voluntariat.

Acest fapt a incurajat echipa AELIV sa schimbe in bine viata persoanelor cu varste de peste 50 ani, oferindu-le motivatia si mijloacele de a invata pe tot parcursul vietii. Astfel, 18 adulti din Gorj au fost implicati in seminarii si ateliere educationale din tarile partenere in proiect: Polonia, Lituania, Italia, Letonia si Spania, iar 58 persoane 50+ si-au dezvoltat abilitatile IT si cunostintele de limba engleza, in cadrul unor cursuri organizate la Targu Jiu.

Proiectul a fost finantat prin programul Grundtvig ’’Parteneriate pentru invatare’’ si a durat doi ani (august 2011 – iulie 2013).

Responsabilitatea sociala in proiect

Masurile de responsabilitate sociala adoptate in proiectul AWAKE au fost detaliate in raportul final de responsabilitate sociala si surprinse in filmuletul Societal pe care va invitam sa il vizionati mai jos. Iata cateva masuri mai rezonante:

  • stimularea voluntariatului in comunitatea gorjeana, prin incheierea a 16 contracte de voluntariat cu adulti (din care 5 sunt persoane 50+) care s-au implicat in activitatile AWAKE;
  • promovarea drepturilor omului, precum accesul la educatie continua si dezvoltarea personala;
  • incurajarea consumului responsabil, de produse traditionale si la vrac in cadrul meselor organizate la evenimente;
  • stimularea economiei locale, prin promovarea obiectivelor turistice gorjene (precum creatiile lui Constantin Brancusi, Manastirea Lainici si Muzeul de Istorie din Targu Jiu) si prin achizitionarea de produse si servicii din zona (precum cazare si transport);
  • colaborarea stransa la nivel regional cu actori locali de referinta pentru politicile sociale privind persoanele 50+, pentru a atrage un numar cat mai mare de participanti la proiect si pentru a asigura sustenabilitatea initiativei: Consiliul Judeţean Gorj; Consiliul Local al Municipiului Tg – Jiu; Colegiul Tehnic Nr. 2 din Tg – Jiu; Colegiul “Mihai Viteazul “ Bumbeşti – Jiu; Consiliul Bumbeşti – Jiu; AJOFM Gorj; Direcţia Publică a Serviciilor Sociale Tg – Jiu; Organizaţia Femeilor Liberale din Gorj.

Motivatia echipei

Implicarea echipei AELIV in Laboratorul de Responsabilitate Sociala se justifica prin dorinta organizatiei de a raspunde pro-activ la provocarile socio-economice si de mediu ale societatii contemporane. ’’Asociatia AELIV si-a asumat scopul, valorile si principiile responsabilitatii sociale din considerentul ca respectarea si promovarea acestora reprezinta o solutie la provocarile de la orizontul 2020’’, a declarat Luiza Henrieta Popescu, coordonatorul proiectului.

Mai multe informatii despre proiectul-pilot AWAKE pot fi gasite pe: asociatia2005.wordpress.com si www.societal.ro/, sectiunea Proiecte.

Sustinatori:

Campania ‘’Laboratorul de Responsabilitate Sociala” se bucura de sustinerea unor parteneri media apropiati, precum: Romaniapozitiva.ro, Alternativ.ro, Carturesti.ro si StiriONG.ro.

Despre campanie

‘’Laboratorul Societal’’ desemneaza demersul de testare in cadrul a 19 proiecte-pilot al metodei de responsabilitate sociala dezvoltata in cadrul Societal. Proiectul este co-finantat prin Fondul Social European si este implementat de catre REPER21 (beneficiar) in parteneriat cu ANPCDEFP si Asociatia CRIES. Mai multe informatii pe: www.societal.ro

Comments are closed.