Ce este amprenta ecologică?

Cresterea populatiei la cifra de 7 miliarde a luat prin surprindere Planeta. Aceasta noua realitate a umanitatii pune o presiune asupra resurselor neregenerabile ale Terrei si imprima un trend de consum care ii depaseste limitele.

Pana cand putem continua cu acest model de productie si consum?

Pana unde se poate extinde populatia lumii?

Cate planete ne-ar fi necesare pentru a asigura necesarul de consum actual?

Alarmati de derapajul ecosistemelor planetei, specialistii in protectia mediului au cautat modele de calculare a impactului pe care omul il exercita asupra Pamantului.

Ce este „amprenta ecologica”?

In 1992, cercetatorul american William Rees defineste „amprenta ecologica” ca fiind acea formula de calcul prin care intreaga intindere a Pamantului se imparte la numarul sau de locuitori, din care rezulta suprafata Terrei de care are nevoie un individ sau o organizatie pentru a-si asigura necesarul de resurse si pentru a-si biodegrada complet deseurile generate de-a lungul intregii sale existente.

Acest instrument a fost preluat mai departe de mediul business, cel educational si neguvernamental. Indexul creat masoara in esenta presiunea pe care o exercitam asupra ecosistemelor, nivelul de productivitate si regenerarea a resurselor naturale astfel incat sa poata satisface nevoile omenirii si gradul de absorbtie a deseurilor produse.

Amprenta ecologica se masoara in hectare globale (hag) si pentru calcularea ei se ia in calcul intreaga suprafata a Pamantului, inclusiv zonele de apa si zonele inghetate.

Plecand de la acest instrument, in anul 2007 s-a estimat ca la valoarea consumului si a deseurilor produse mondial, avem nevoie de o planeta si jumatate pentru a sustine ritmul accelerat al dezvoltarii si consumului actual. Capacitatea de regenerare a planetei este depasita total de stilul actual de viata al omenirii, un model total nesustenabil de dezvoltare al societatii globale.

O amprenta ecologica echilibrata si adaptata resurselor Planetei are valoarea de 1,8 hag/persoana. Aceast calcul reprezinta o media dintre zonele mai sarace ale lumii si cele mai bogate. Astfel, lumea a treia care inregistreaza valori sub 1,8 hag/ persoana ofera tarilor dezvoltate posibilitatea sa-si depaseasca limitele de productie si consum. In Europa, valoarea atinge 4,9 hag/persoana in timp ce in Statele Unite valoarea se dubleaza.

Amprenta ecologica se aplica atat persoanelor, cat si bunurilor si serviciilor, a organizatiilor, evenimentelor si proiectelor dar si a sectoarelor industriale, oraselor si statelor lumii.

 

Exista in acest moment o serie de calculatoare precum www.footprint.wwf.org.uk, care printr-un soft web, organizat sub forma de chestionar, calculeaza care este amprenta ecologica individuala a unor evenimente, proiecte sau chiar organizatii.

Organizatia internationala Global Footprint Network pune la dispozitie un standard ce masoara atat aspectele de calcul efectiv cat si procedura de calcul. Acest sistem se asigura ca cercetarea evaluativa a amprentei de carbon este realizata structurat si dupa anumite criterii obiective. Se asigura ca masuratorile sunt obiective si comunicate transparent catre stakeholderi, asigura o unitate in interpretare si in asigurarea unor factori de calcul de conversie acceptati.

Mai jos puteti consulta o serie de referinte despre amprenta ecologica, standarde si raportare precum si o serie de statistici alarmante a situatiei mondiale:

Ecological Footprint Standard

http://www.ecologicalfootprint.com/

http://www.ecologicalfootprint.org

www.bestfootforward.com

http://footprint.wwf.org.uk/

Comments are now closed for this article.