A demarat Societal!

Difuzam valori, dezvoltam instrumente!

A demarat proiectul „Competente si instrumente pentru adoptarea responsabilitatii sociale si de mediu in cadrul organizatiilor societatii civile”! Conferinta de lansare a avut loc pe 3 decembrie 2010, la Centrul National al Dansului Bucuresti. Cu aceeasi ocazie a fost lansat Societal.ro, platforma de comunicare a proiectului. Evenimentul s-a bucurat de prezenta a 120 de reprezentanti ai sectorului non-profit din diferite regiuni ale tarii: Maramures, Neamt, Timis, Buzau, Constanta s.a.

In urmatorii trei ani, proiectul va oferi un set de beneficii de formare, consiliere si promovare unui numar de peste 500 de organizatii neguvernamentale interesate de adoptarea principiilor dezvoltarii durabile in propriile proiecte si activitati. Premisa proiectului este ca responsabilitatea sociala si de mediu poate aduce beneficii importante sectorului non-profit. O strategie coerenta de responsabilizare ar dinamiza ONG-urile romanesti, le-ar eficientiza proiectele, imbunatati imaginea in fata cetatenilor, facilita accesul la finantari, conducandu-le la identificarea unor bune practici cu valoare de exemplu pentru mediul de afaceri si actorii publici.

Conferinta a permis celor prezenti sa cunoasca partenerii proiectului, respectiv coordonatorul Asociatia REPER21 (Reteaua Europeana pentru Promovarea unei Economii Responsabile), ANPCDEFP (Agentia Nationala pentru Programe Comuntare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale) si Asociatia CRIES (Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare).

Misiunea Reper21 este de a promova principiilor si instrumentele dezvoltarii durabile in randul actorilor societatii civile, sectorului public si privat din Romania. Din 2006, asociatia realizeaza proiecte de sensibilizare, educare si consiliere in domeniul consumului si productiei durabile si al responsabilitatii sociale corporatiste (RSC).

ANPCDEFP este o institutie publica avand ca principala misiune facilitarea accesului tuturor celor interesati la alternative europene de invatare continua si activa. Prin programele sale agentia este un promotor al responsabilitatii sociale, un catalizator in schimbarea mentalitatilor.

La baza activitatii CRIES se afla convingerea ca problematica actuala a saraciei si excluderii sociale impune extinderea sferei responsabilitati individuale si colective, atat in spatiul public, cat si in cel privat. Astfel, proiectele asociatiei se desfasoare pe 2 niveluri de interventie: institutional (prin promovarea de politici publice sustenabile) si comunitar (prin promovarea de initiative cetatenesti).

In cadrul conferintei a fost prezentata platforma www.societal.ro, care isi propune sa devina, in urmatorii trei ani, un instrument de referinta pentru adoptare responsabilitatii sociale si de mediu in ONG-urile romanesti. Aceasta platforma ofera functionalitati complexe de relationare si promovare, fiind special gandita pentru nevoile organizatiilor non-profit.

Un alt punct de interes al conferintei, au fost studiile de caz prezentate de asociatia TETA si Fundatia Ratiu, care au subiliniat implicarea in dezvoltarea comunitatii si angajamentul fata de portectia mediului a celor doua festivaluri, Ideo Ideis si, respectiv, Transilvania Fest.

Festivalul de teatru tanar Ideo Ideis contribuie din 2006 la reanimare culturala a orasului Alexandria si ofera acelei mici comunitati de tineri sansa de a se dezolva frumos si armonios prin teatru. Directorul festivalului, Andreea Bortun, este constienta de nevoia festivalului de a gestiona responsabil resursele naturale consumate si de oportunitatile de finantare pe care le-ar putea deschide un festival “verde”.

Transilvania Fest incurajeaza de mai bine de 5 ani dezvoltarea agricola durabila, promoveaza produsele traditionale, aduce in atentia consumatorilor valorile mestesugurilor si traditiilor locale si contribuie la dezvoltarea turismului local, celebrand in acelasi timp caracterul multicultural al Transilvaniei. Anul acesta, festivalul agrar isi continua traditia in localitatea Blaj, intre 29 si 30 iulie.

Totodata, 35 de reprezentanti de ONG prezenti la conferinta au oferit interviuri video cu referire la misiunile, obiectivele si aportul proiectelor lor la dezvoltarea durabila. Aceste materiale vor putea fi consultate atat pe site-ul Societal.ro, cat si pe site-urile asociatiilor intervievate.

Proiectul „Competente si instrumente pentru adoptarea responsabilitatii sociale si de mediu in cadrul organizatiilor societatii civile” este organizat de Asociatia REPER21 in parteneriat cu ANPCDEFP și Asociația CRIES și este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 3: Actionam impreuna, Domeniul major de interventie 3.3: Dezvoltarea parteneriatelor si incurajarea initiativelor pentru partenerii sociali si societatea civila.

 Pentru mai multe despre Programul Operational Sectorial Dezoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, vizitati site-ul www.fseromania.ro

Comments are closed.